Plombergstein

26.06.2022 11:43

24. – 26. 6. 2022

Dešťový panáček se vypravil na výlet a nečekalo ho nic menšího, než tornádo. Upřímně, tornádo bylo v Německu a zřejmě již zeslabené, nikoliv však bezzubé, přešlo přes jižní část Čech, kde jsem právě projížděl s Karlem Šturmem. Přívaly deště byly tak silné, že jsme zastavili v Kaplici a přespali na sportovně laděných sedačkách v autě. Ráno se stále mračilo, ale já si vážím každého výletu, takže jsme pokračovali ve směru na Salzburg, až jsme odbočili z A1 k jezeru Wolfgangsee. Skály na Plombergsteinu byly prochcané, takže jsme zvolili výlet na nedaleký kopeček Zwölferhorn 1521 m s převýšením cca 1000 m. Před tím jsme se však utábořili v luxusním kempu za dobrý peníz  Wolfgangblick v nedalekém Abersee.  Po jídle jsme se povláčeli strmou, ale pěknou cestou na Zwölferhorn, odkud jsou krásné výhledy na všechny strany. Večer následovala pěkná válečka u jezera v kempu. Tomu nebylo co vytknout. Super voda, pivko v ruce a pěkné výhledy. Jen kdyby ten Karlos furt nezařezával...

Ráno jsme si přivstali v 06.00 hod. Kolem 07.00 hod. jsme už vyráželi a pospíchali do městečka Sankt Gilgen. Na parkovišti už bylo dost aut, takže jsme trochu uháněli k nástupu cesty Roberto 4+/5-. Každopádně v 08.00 hod. jsme nastupovali do cesty. Jedná se o perfektně jištěnou cestu vedenou pod stromy, což je v horku, které panovalo, výhodou. Až poslední délka, která je společná s cestou Taxus, pražilo slunko. Vápno je neoklouzané a bylo pouze místy mokré. Každopádně za dvě hodiny jsme měli vylezeno (psáno 2,5 hod.). Z vrcholu jsme se opět pokochali výhledem a pak lesní cestou sestoupili k autu. Následovala jen koupačka a cesta domů. Výlet to byl povedený a můžu tuto oblast doporučit pro pohodáře.

Blahouš

Oblast Plombergstein, cesta Roberto, obt. 4+/5-, délka 260 m, 2,5 hod., parádně zajištěno, v hodinách jsou smyčky. Dojišťovali jsme pouze smyčkami. Lano 60 m jednoduché. Helma. Přístup 20 min. Sestup 0,5 hod. Topo na netu.