Bořeňské ledohrátky

01.02.2021 12:45

Jedu po 13-ce směr Chomutov jako už tolikrát. Najednou můj periferní zrak cosi upoutá. Přerušovaně pátrám za jízdy ve výšinách a najednou to vidím! Jsou tam! Tolik ledů ve Stěně Nebes jsem ještě neviděl. Jelikož končí mrazivé období, není na co čekat. Jedu rovnou k Pítrsovi a sděluji mu radostnou novinu. On však musí zítra do Kolbenky, ale odpolední návštěvu přislíbil. Rozhazuji tedy další sítě ve vodách ledoborců. Nakonec v nich uvíznul Honza. Je sice trochu marůdek, ale když jsou ledy, nemoc musí stranou. 

    Druhý den sraz u chaty pod Boření na čas. Krátké překrámování a už skoro běžíme vzhůru. Už cestou je to skoro na mačky, ale nějak to dáme až k prvním smrkancům. Hned je jasné, že tady budeme jenom rybařit. Tolik morálu na ostrý konec nemáme ani dohromady. Pokračujeme kuloárem vzhůru a hodláme led nadlézt. Vím o výlezovém komínku, který jsem šel nedávno, ale to ještě nemrzlo. Na jeho úpatí už došlo na vyzbrojení železem. Přenechal jsem parťákovi i svůj batoh a nalehko vybojoval závěrečné metry.

Po zaštandování za horní duby slaňujeme linií a čištíme od větví a volných kamenů. Na úpatí zjišťujeme konečnou délku cca 25m. Balíme tedy jedno lano a připravujeme se k lezení. Dostávám právo prvního přelezu a tak velmi opatrně vyrážím. Je to spíše o zavěšování se do zbraní než zasekávání, ale na správným konci lana si člověk může dovolit psí kusy. Po první polovině drytoolingu ledu trochu přibylo a tak už klasickým postupem vzlínám vzhůru. Nahoře doberu Honzu, který si také náležitě zasportuje. Společně slaníme a dáme si oba ještě druhou variantu v levé části splazu. Hodláme počkat na odpoledního Pítrse a tak si krátíme čas odskočením na Baštu pro možný letošní Horezdar. Severní hranou vzhůru se zadařilo a lov byl dokonce úspěšný.

Při slaňování zpět k nástupu už na nás huláká od chaty Pítrs. Po chvíli se potkáváme u nástupu se třetím pachatelem. Vytahuje svoje samodomky zbraně a fungl nové mačky. No to bude křest křesáním. Rychlá příprava a Pítrs už mastí taky nahoru. Dá si také druhou variantu a tím je asi pro dnešek splněno. Opatrně dolů, přebalit matroš, konečně společné foto, srdečné rozloučení a každý po svých.
 

Díky za prima výlet, ledoborci!
              LeToš.