Elbsandstein - Kinderwanderung

23.05.2022 14:48

duben 2022

            Po vyjasnění si, kam to vlastně jedeme (Jirka totiž po přečtení „Elbsandstein“ došel k závěru, že jedeme zas do Alp, protože je to německy) se scházíme na parkovišti u lesa za Cunnersdorfem. Doma jsme pobrali každý nějaké to pézetko, takže jsme na moje akce v nezvykle hojném počtu 3 dospělí, 4 děti, 1 černý pes a 1 plyšový kočka. Některá dítka dostala za účast slíbeno v každé vesnici nanuka, avšak už jim nikdo nesdělil, že během našeho 4denního putování potkáme jenom jednu vesnici, poslední den, kilometr od auta a není v ní obchod.  

            Trasu po německé straně Labských pískovců jsem pečlivě volil tak, abychom 4 dny opravdu nepotkali civilizaci. Jediná vymoženost byly noclehy na trekingových chatách. Ty mají soukmenovci dobře vymyšlené. Staré lovecké nebo pohraniční boudy upravené pro nocleh. V každé společná noclehárna, společenská místnost s krbovkama, dřevo, kompostovací WC. Ze střechy se sbírá dešťovka do barelu. S pitnou vodou je to místy trochu problém, ale nikdy to není dál než 700 metrů. Platí se předem zakoupenými trekovými lístky. My, lístky nemaje, vhodíme do schránky vždy příslušný obnos ve valutách.

            Cestou od aut s potěšením zjišťuji, že ačkoli mám s sebou nejvíce dětí, psů a kočků na osobu, nemám největší kletr :-). První noc trávíme na chatě Haselmausbaude. Pak pokračujeme přes Großer Zchirnstein ku státní hranici a podle Staatsgrenze na Granzbaude. Zchirnstein je pěkná stolová hora s nádherným výhledem na Děčínský Sněžník a prakticky celé České Středohoří a Labské pískovce. Dáváme tam oběd. Docela mě baví pohled na Lukáše, který dlabe z ešusu, aniž by pustil plyšového kočku z podpaží. Dvoudenní cesta podél hranice je asi to nejlepší z celé akce. Pěšina vinoucí se uprostřed lesů přes hory, doly, kaňony a potoky. Velice podobná hřebenovce na Rychlebách. Další den končíme s pochodem podél hranice. Už dopoledne nás potkala velice nemilá událost, došel rum. Po obědě u Fuchsteich přecházíme na Rotsteinhütte.

            Na chatu jsme došli poměrně brzy odpoledne. Mě už začíná zase bolet koleno, tak nedělám víceméně nic. Jirka s Tomášem začnou z nudy vylepšovat místní zdroj vody. Voda jen tek vytéká pod pařezem, špatně se nabírá, tak vyrobili pěkný žlab. Pod žlab se dá postavit flaška a hned se nabírá lépe. Po večeři je snaha zahnat pézetka do spacáků. Leč na chatě se v rohu u stropu vyrojili mravenci s křídly. Lukáš z toho má srandu. Všichni ostatní se navzájem přesvědčili, že mají z mravenců hrůzu a v chatě spát nebudou. Tak začne koloběh přesvědčování a vysvětlování, že mravenci nic nedělají a hlavně, že v ložnici vůbec nejsou. Bez rumu velice psychicky náročná situace. Když už se Jirkovi podaří děti uklidnit a vysvětlit jim, že mravenci v ložnici nejsou a nevlezou tam, začne Lukáš pobíhat s baterkou kolem dveří, svítit na zem a počítat mravence na podlaze. A má z toho srandu. A je to zas v háji. Prohledáváme všechny kapsy kletrů, jestli jsme přeci jenom někde nezapomněli aspoň trochu rumu. Jirka obrací placatku, jako že v ní nic není a my sledujeme s výrazem čirého zoufalství, jak poslední 4 kapky rumu padají k zemi a vpíjí se do jehličí.... Lukáše jsem zahnal do spacáku a poměrně rychle usnul. Po něm jsme zahnali zbytek dětí i mravence. Já se jako obvykle ukládám k spánku pod hvězdami vedle Terezy. Psi do chat nesmí, tak s ní biwakuji venku.

            Poslední den nás čeká přechod hřebene Katzensteinu. Je tam parádní rozhledna a spousta lehkých lezeckých příležitostí, tak se děti vyřádí. Dole u vesnice mám vyhlídnuté místo u pramene v lese na oběd. Leč na prameni sedí harvestor a kolem je bahno a holoseč. Lesník mi vysvětluje, že tudy ne a ukazuje mi cestu přes vesnici. Odsouváme tedy oběd až k autu. Nálada v mužstvu klesá. Při posledním kopci se už začíná schylovat ke vzpouře. Dávám pauzu a vyndávám pytlík gumových medvídků poslední záchrany, balík věnečků a tatranky. Situace se uklidňuje, vzpoura zažehnána. Poslední kilometr sice pézetka pořád brblají, ale louku nad parkovištěm seběhnou tryskem a s úsměvem. Sil mají ještě dost :-).

            Akce po vzoru expedice Ydykseb skončila a já mířím na operaci kolene :-/

Foto z akce zde: https://eu.zonerama.com/OtoPavlas/Album/8361117

*Ota Pavlas*